Здрави ли са ставите на вашето подрастващо куче?

  • Какво представлява тазобедрената и лакътна дисплазия?

Медицинският термин „дисплазия“ всъщност означава неправилно формиране. Дефектите в развитието на ставите най-често е следствие на генетична предопределеност и са характерни за едрите породи кучета. Съпътстващ фактор е и наднорменото тегло. Голямото клинично значение идва от дългосрочните последици – трайни артритни промени, които макар и бавно прогресират. Артритът не е животозастрашаващо състояние, но може трайно да засегне комфорта на живот на домашните любимци – може да причини куцота, скованост, намалена подвижност.

  • Кои са предразположените породи? 

От тазобедрена и/или лакътна дисплазия страдат най-вече едрите и гигантски породи кучета. Едни от най-засегнатите са Немска Овчарка, Ротвайлер, Кане Корсо, Санбернар, Нюфаундленд, Голдън и Лабрадор Ретривър, Неаполитански Мастиф, Българско Овчарско куче, Булдог,, Дог от Бордо, Булмастиф, Черен Руски териер, Кангал, Средноазиатска овчарка и много други.

  • Защо е важно да знаете?

Макар и нефатални, последиците от ставните заболявания могат да окажат сериозно влияние върху нормалния и активен живот на кучето Ви. Чрез ранното диагностициране на дисплазията можете да предотвратите или да намалите тежките изменения, които биха могли да настъпят.

  • Кога и как да изследвам моето кученце?

Съвременните ветеринарни стандарти препоръчват ранните тестове за дисплазия да се извършват в ранна възраст – при навършване на 4-5 месеца, според породните особености. За по-точна индивидуална преценка попитайте вашият лекар за повече информация, относно опциите за ранно диагностициране.

В оптималния вариант изследването трябва да установи вероятността за развитие на ставни заболявания преди да е настъпила клинична изява. Самото изследване включва подробен ортопедичен преглед, някои специфични тестове (Ортолани тест) и рентгенови снимки в няколко проекции за обективно оценяване на костно-ставните показатели. Специфичните тестове и рентгеновите снимки се извършват задължително под анестезия.

Ако забележите куцота при вашето подрастващо куче незабавно настоявайте за рентгенографско изследване, независимо от възрастта.

Ранното изследване за тазобедрена и лакътна дисплазия е доказана добра клинична практика и мярка за висока загриженост към здравето на любимеца Ви.

При наличие на отклонения, Вашият ветеринарен лекар може да препоръча терапия или да моделира храненето и активността на кучето Ви. Колкото по-рано се открият потенциалните проблеми, толкова по-ефективни са мерките за терапия.

Ранното изследване за тазобедрена и лакътна дисплазия е ключът към доброто здравословно състояние на ставите на Вашето куче и живот без болка!

 

Кампания на Българската Асоциация по Ветеринарна Ортопедия и Травматология (БАВОТ

С подкрепата на: