Преглед и консултация

ПРЕГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ

Тъй като Вашият домашен любимец остарява с шест до десет пъти по-бързо от Вас самите той или тя се нуждаят от редовни профилактични прегледи с оглед на поддържането им в добро здравословно състояние.

Ние, от SofiaVet препоръчваме обстойни клинични прегледи поне два пъти годишно. И за да бъдем максимално прецизни в преценката си за цялостното здравословно състояние на Вашия домашен любимец, освен данните от клиничния преглед, който извършваме ние се нуждаем и от Вашите собствени наблюдения като собственик на конкретното животно.

Какво всъщност представлява обстойния клиничен преглед?

Когато доведете животното си за профилактичен преглед, то ще бъде прегледано „от носа до опашката”, а какво всъщност означава това?

Обстойният преглед включва преглед на всички важни телесни системи на вашия домашен любимец, за да се гарантира, че те функционират както трябва.

  • Претегляне – при всяко посещение Вашият домашен любимец ще бъде претеглен, за да се определи дали той или тя е с нормално тегло и дали се нуждаят от хранителни консултации или препоръки за упражнения въз основа на теглото им.
  • Кожа, космена покривка и очи – ние, от SofiaVet винаги проверяваме кожата и козината на котката или кучето ви, тъй като те често са чудесни показатели за цялостното здравословно състояние на домашния Ви любимец. При изследване на очите ще проверим за нередовни или необичайни реакции на светлина, изтечения от очите или зачервявания, също така ще изследваме и структурите в задната част на окото. При възрастни животни обръщаме специално внимание на признаци на катаракта, които могат да замъглят виждането и ако бъдат нетретирани евентуално биха довели до слепота.
  • Ушен статус– тук обръщаме внимание на ушната мида, дълбокия ушен канал и тъпанчевата мембрана за нетипична миризма, зачервяване, наличие на инфекция , паразити или развитие на тумори
  • Носът и устата – носът на Вашият домашен любимец също ще бъде изследван за всякакви необичайни състояния и изтечения. След това ще обърнем внимание на вътрешността на устата, за да проверим здравето на зъбите и да проверим за необичайни маси, миризми или подувания. Така също ще добием представа за евентуални пародонтални заболявания, които са от голямо значение за здравето на Вашия любимец. Редовните почиствания на зъбите могат значително да подобрят денталното здраве на любимеца Ви, а също така и цялостното му качество на живот.
  • Преглед на цялото тяло – ще прегледаме всички крайници, ще обърнем внимание на всички стави, ще палпираме корема и ще проследим за всякакви необичайни признаци на болка или какъвто и да било дискомфорт. Ще измерим вътрешната телесна температура. Ако е необходимо ще препоръчаме и направим някои лабораторни изследвания, кръвен анализ или ехографско изследване на конкретна област.
  • Сърце и бели дробове – ще направим подробна аускултация на сърцето и белите дробове, за да проверим за необичайни сърдечни шумове или белодробни звуци.

 

Доверявайки се на препоръките на нашия екип и спазвайки редовните профилактични прегледи, ваксинации и профилактики, може да осигурите един по-добър и пълноценен живот на Вашия домашен любимец!